Google AdWords Hirdetés, AdWords Tanfolyam és AdWords Kampány

A Google Analytics használata és installálása lépésről lépésre...

Nehéz egy weboldalt optimalizálni, ha nem tudod a látogatók reakcióit weboldaladon... Honnan jöttek, mennyi időt töltöttek, milyen tartalmat néztek meg, de a legfontosabb: honnan jönnek a rendeléseid! Erre való a Google Analytics webanalitika szoftvere.

A Google professzionális webanalitika szolgáltatásával a Google Analytics segítségével mindent pontosan tudsz mérni, és ez nagy segítségedre lesz a weboldalad és az AdWords hirdetséid optimalizálásában.

A Google Analytics installálása nagyon egyszerű,
kb. 5 perc az egész, következő a dolgod:

1. Kattints ide ingyenes Google Analytics fiók létrehozáshoz!

2. Kattints a "Jelentkezzen most" linkre - ha esetleg más nyelven jelenne meg, legfelül válaszd ki a magyar nyelvet a legördülő panelen.

3. Ha már van Gmail fiókod használhatod azt, ha nincs nem kötelező létrehozni, az űrlap felett találsz egy másik "Jelentkezzen most" feliratot, ahol tetszőleges email címmel tudsz regisztrálni.

(Nincs jelentősége, hogy milyen email címmel regisztrálsz, viszont ha Adwords kampányt futtatsz, akkor ugyanazzal az email címmel jelentkezz az Adwords-be, mint az Analytics-be, hogy össze tudd a fiókokat kapcsolni az Adwords kampányaid követéséhez...)

4/a. Ha nem Gmail fiókkal regisztrálsz - értelemszerűen töltsd ki az űrlapot, majd erősítsd meg a regisztrációdat az email-ben kapott linkre kattintva. Ezután be tudsz jelentkezni a fiókodba az Google Analytics oldalán!

4/b. Ha Gmail fiókkal regisztráltál máris be vagy jelentkezve!

5. Miután bejelentkeztél, kattints a "Jelentkezzen>>" gombra, középen bal oldalt.

6. Add meg a weboldalad URL-jét (pl. www.domainneved.hu) - Fiókonként 5 különböző domain-t is tudsz követni - hozzáadás később. Alatta válassz egy fiók nevet, nincs jelentősége és később is meg tudod változtatni! Alatta válaszd ki az országot és az időzónát.

7. Vezetéknév, Utónév, Ország vagy terület - töltsd ki értelemszerűen!

8. A szerződési feltételeket ne olvasd el csak görgesd le, majd pipáld be az "Igen elfogadom..." jelölő négyzetet!

9. Meg is kaptad a követő kódot az adott domain nevedhez.
(Minden domain-hez egyedi követő kódot generál a rendszer!) Másold be a weboldalad VALAMENNYI oldalának és aloldalának forráskódjába legalul a </body> tag elé ezt a kódot!

Kész is vagy, kattints a "Mentés és befejezés" gombra! Mást itt felesleges csinálni, illetve ráér később...

Az oldal amire kerültél, mindig ide fogsz jutni amikor bejelentkezel az Analytics fiókodba a Google Analytics oldalán:

Google Analytics 1.

(Ha több domaint is szeretnél követni ebben a fiókban Új domain-t hozzá tudsz adni a "Webhelyprofil hozzáadása»" linkre kattintva...)

Célok meghatározása és cél teljesülések követése:

Rendkívül fontos az előrelépésed szempontjából, hogy pontosan tudd honnan jönnek, milyen kulcsszóra kerestek a feliratkozóid, megrendelőid stb.

Ahhoz, hogy a célok teljesülését pontosan mérni tudd az Analytics-el, először meg kell határoznod a célokat, kb. 2 perc az egész, következő a dolgod:

1. Még a felső képen a jobb oldali nyíl mutatja (a fő oldalon a domain neved mellett kattints a "Szerkesztés" linkre)

2. Hozzáadunk egy célt, kattints a "+ Cél hozzáadása" kék linkre! (igazából mindegy a 4 közül melyikre kattintasz, de legyen ez a legfelső, azaz az első...)

3. Legyen az első cél a feliratkozás mérésére:

Google Analytics 2.

Annyi különböző célt tudsz definiálni amennyit szeretnél, monitorozhatod azt is, hogy hányan jutnak el a kapcsolati oldaladra stb. (Én a feliratkozást, és a rendeléseket szoktam mérni, azok köszönő oldalainak a megjelenésével...)

Nézzünk meg egy statisztikát...

A Statisztikáid megtekintéséhez a "Jelentés megtekintése" linkre kell kattintanod (az első képen a bal oldali nyíl mutatja)

A képen láthatsz egy Google Analytics statisztikát, itt akárhova kattinthatsz, nem tudsz semmit "elrontani" - tehát nézelődj nyugodtan!

Egész egyértelmű mi-mit jelent a grafikonokon, az alapokra könnyen rá is fogsz jönni, de néhány apró finomságot megmutatok neked...

Google Analytics 3.

Célteljesülések forrásai

Tegyük fel, hogy most azt szeretném megnézni, hogy a látogatók melyik forrásból iratkoznak fel a legjobb arányban...

Ezt nagyon egyszerűen megnézheted:

1. Kattints a bal oldalon a menüben a "Forgalmi források" linkre!

2. Majd középen a " A forgalom legfőbb forrásai " alatt kattints a "Teljes jelentés megtekintése" kék linkre!

3. Máris a "Webhelyhasználat" fülön vagy, kattints mellete az "1. Célkészlet" fülre a feliratkozási célok teljesülésének megtekintéséhez!

- Sorba rendezi neked a táblázatot a feliratkozási arány szerint, ha az adott oszlop felső cellájára kattintasz.

- Hozzá tudsz adni másik dimenziót is a listához a "Forrás/Médium" melleti kék legördülő menüvel, példúl megnézheted, melyik kulcsszóra érkeztek a látogatók stb.

Néhány Google Analytics stratégia, hogy mit is érdemes megnézned...

Miután elég adat van az Analytics fiókodban, mondjuk átvándorolt már a weboldaladon 10.000 látogató...

Nézd meg, mely elhelyezések hozzák a legjobb arányan a feliratkozókat, majd növeld azokra az oldalakra a licitet, hogy több megjelenést kaphass azokon az oldalakon, ezáltal még több feliratkozót! Azokon az oldalakon pedig, ahol gyengébb volt a feliratkozási arány, azokra pedig csökkentsd a licitet, mert azon a weboldalon levő látogatók bizonyára nem rezonálnak veled annyira.

Melyik tartalom taszítja az új látogatóidat és melyik vonzza őket? Válaszd ki a "Speciális szegmensek" közül (jobb felső sarok) az újonnan érkező látogatókat, majd nézd meg a legnépszerűbb oldalaidat (Tartalom/Legnépszerűbb tartalom) és rendezd őket sorba a visszafordulások aránya szerint! Amiknek a legmagasabb a visszafordulási aránya, azok nem működnek megfelelően, mert sok látogató hagyja el az oldalad arról az oldalról! Érdemes lenne ezeken az oldalaidon minél előbb javítani! Viszont azok az oldalaid, amelyeknek legalacsonyabb a visszafordulási aránya, azok működnek a legjobban.

Melyik oldalad a legnépszerűbb azoknak a látogatóknak a körében, akik már jártak a weboldaladon? Azaz azok a látogatóid, akik visszatérnek a weboldaladra, melyik oldaladat térnek vissza megnézni?

Akarod tudni, mely kulcsszavak (vagy hivatkozó weboldalak) hozzák neked azokat a látogatókat, akik a legjobban rezonálnak veled? Vagy mellyek azok a kulcsszavak, amik olyan látogatókat hoznak Neked, akik később is visszatérnek? Csak rendezd sorba a legnépszerűbb kulcsszavaidat a "visszatérő látogatók" szegmensben.

Nézd meg a kulcsszó jelentésedet (Forgalmi források/Kulcsszavak), ez megmutatja neked, milyen kulcsszavak hoztak neked látogatókat az oldaladra. (Továbbá az AdWords tartalmi hálózatos hirdetésed elhelyezései is itt vannak.) Amikor megnézed ezeket a kulcsszavakat, gondolkozz el azon, hogy vajon mit kereshettek azok, akik az x, y... kulcsszavakra kerestek? Milyen nyelvet használtak ami az oldaladra hozta őket? Ez sok mindent elárul neked a látogatóid céljairól, motivációiról!

Rengeteg mindent megtudhatsz a látogatóidról, a célpiacodról az Analytics jelentéseidet vizsgálva!

Ha nem elég Neked a Google Analytics, van egy másik webstatisztika szoftver is, ami lejátszható videót készít a látogatóid teljes látogatásáról a weboldaladon, beleértve valamennyi egérmozdulatukat és a leütött billentyűket is! Ez már fizetős, de van ingyenes változata, ami heti 100 felvételt készít maximum. Itt találod a Clicktale szoftver leírását>>

Ha esetleg egyéb kérdésed van, használd nyugodtan Google Analytics súgót!