AdWords Tanfolyam, AdWords Hirdetés és Google AdWords Kampány

Keresőoptimalizálás vs. AdWords...

Miért az AdWords az első, és csak utána jön keresőoptimalizálás?

Ha egy új weboldalt keresőoptimalizálni szeretnél, az első dolog az, hogy ki kellene deríteni mely kulcsszavakra lenne érdemes keresőoptimalizálni az oldalt.

A nemzetközi piacon a nagyobb cégek a legnagyobb energiát többnyire a kulcsszó kutatásba fektetik...

Miért?

Hogyan kezdesz neki a keresőoptimalizálásnak, ha nem tudod milyen kulcsszóra lenne érdemes optimalizálni a weboldalad?

A keresőkben MINDEN a kulcsszavak körül forog és a kulcsszavak között nagy különbségek lehetnek!

Nem ritka, hogy az egyik kulcsszóra 20 látogatóból 1 vásárol majd tőled, amíg a másik kulcsszóra - ami csak kicsit különbözik az előzőtől - 500 látogatóból vásárol 1, vagy még egy sem!

Minden egyes keresési kulcsszó különböző embert takar, különböző vásárlói stádiumban, különböző szükséglettel!

2 keresési kulcsszó kategóriát különböztetünk meg:

1, Vásárlói kulcsszavak - ezek olyan kulcsszavak, amikre azok keresnek rá, akik közel állnak a vásárláshoz!

2, Érdeklődő kulcsszavak - ezek olyan kulcsszavak, amikre azok keresnek, akik csak információt szeretnének szerezni valamiről, de távol állnak a vásárlástól, vagy eszük ágában sincs vásárolni semmit!

Például, aki rákeres arra a szóra, hogy:

aranyhörcsög

- az valószínűleg információt szeretne kapni az állatról, lehet azt sem tudja, hogyan néz ki egy aranyhörcsög és szeretné látni az állatot...

Jóval kevesebben vannak már azok, akik rákeresnek arra a szóra, hogy:

aranyhörcsög gondozása

- akik főleg tinédzserek, vagy felnőttek lehetnek kisebb gyerekkel (inkább anyukák, mint apukák) és valószínűleg már van is nekik egy aranyhörcsögük otthon, és szeretnék tudni hogyan kell gondozni.

Tegyük fel, hogy van egy eBook-od, ami azt tanítja hogyan kell az aranyhörcsögöt gondozni.

Vajon ki fogja jobb arányban megvenni tőled az eBook-ot, aki simán az aranyhörcsög szóra találta meg az oldalad? Vagy valaki, aki vette a fáradtságot és begépelte az aranyhörcsög gondozása szót a keresőbe?

Ebben az esetben az aranyhörcsög kulcsszó az érdeklődő kulcsszó, az aranyhörcsög gondozása lehet a vásárlói kulcsszó.

Az nem biztos, hogy ez lenne a legjobb vásárlói kulcsszó ebben az esetben. De az biztos, hogy akik erre a kulcsszóra találnak meg, azok közelebb állnak a vásárláshoz és nagyobb arányban fognak vásárolni, mint azok akik csak az aranyhörcsög kulcsszót gépelik be.

Általában azt mondhatjuk, hogy minél hosszabb a keresési kifejezés, az illető személy annál közelebb áll a vásárláshoz. Tehát a hosszabb (long tail) kulcsszavak mögött bújnak meg a legnagyobb arányban a "kész" vevőid, és nem a kevésbé célzott, rövid (short tail) kulcsszavak mögött!

Szóval az első és legfontosabb feladat az lenne, hogy megtaláld a TE vásárlói kulcsszavaidat! Ez sokszor nehéz és nem elég egyértelmű, mert bele kell gondolnod magad az ideális vevőd helyébe, és az ő fejével kell gondolkoznod.

Ezért kiváló eszköz az AdWords, mivel azonnal futhat a hirdetésed és akár 1. helyen lehetsz több kulcsszóra is, és tesztelheted, hogy melyik kulcsszóra jönnek az érdeklődők/vásárlók, és mely kulcsszavakra érkeznek azok, akik 10 másodperc után bezárják az oldalad.

Ez után azt is fogod tudni, hogy mely kulcsszavakra érdemes keresőoptimalizálni a weboldalad.

Sőt, azt is pontosan fogod tudni, hogy melyik kulcsszóra hányan keresnek naponta/havonta stb.
(Bár ezt a Google kulcsszóválasztó eszköz is megmutatja Neked, de az nem olyan pontos!)

Tehát biztosan nem történhet meg az, hogy keresőoptimalizálsz egy olyan kulcsszóra, amiről utólag derül ki, hogy alig keresnek rá, vagy nem hoz kvalifikált, vásárlásra kész látogatókat számodra.

Tehát az ideális stratégiai sorrend:

1, Google AdWords hirdetések tesztelése

2, Vásárlói kulcsszavak megkeresése és felismerése

3, Keresőoptimalizálás a legjobb vásárlói kulcsszavakra

Ha nem akarsz mellé lőni és rossz kulcsszavakra optimalizálni a weboldalad, mindig célszerű először AdWords hirdetést futtatni, és csak utána keresőoptimalizálni. Még akkor is, ha hosszú távon a short tail kulcsszavakra akarsz jó helyezést elérni, ami nyilván nem lenne rossz.

Viszont a long tail vásárlói kulcsszavakra akár néhány nap alatt jó helyezést tudsz elérni, hiszen kisebb rájuk a konkurencia harc, így szinte azonnal szerezhetsz vásárlásra kész látogatókat a weboldaladra...

Tartalmi hálózat

A másik hirdetési csatorna, amivel a keresőoptimalizálás nem is tud konkurálni az a Tartalmi hálózat, vagy új nevén Display hálózat.

Nem mindenkinek való a tartalmi hálózat, viszont a vállalkozók 60-70%-ának kiváló ügyfelek forrása, mivel rengeteg embernek van szüksége olyan dolgokra, amikre maguktól még csak nem is keresnek a keresőben. A tartalmi hálózaton pedig el tudsz érni bárkit, hiszen az AdWords forgalom 70%-át a tartalmi hálózat fedi le.

Valamikor a tartalmi hálózat hulladék minőségű látogatók forrása volt. Viszont a Google folyamatosan fejlődik és jelenleg ott tartunk, hogy a kifinomult célzási technikáknak köszönhetően a tartalmi hálózaton már lehetséges 4-8X(!) vásárlási konverzió elérése a keresési hálózathoz képest!

3 módon lehet célozni a tartalmi hálózaton: van kulcsszó szerinti célzás, elhelyezés szerinti célzás, közönségek szerinti célzás, valamint ezek kombinációi. (Az én kedvencem a kulcsszó szerinti célzás kombinálva elhelyezés szerinti célzással.)

Továbbá létezik egy új Google alkalmazás, ami megmutatja Neked, hogy mely weboldalakon tanyázik a célpiacod. Ezzel pontosan a célközönséged orra elé tudod elhelyezni a hirdetésed. Ez az eszköz a Google Ad Planner - aminek a használatát részletesen megtanítom az Google AdWords Szisztéma kurzuson.

Nekem a tartalmi hálózatról jön a megrendeléseim 90%-a. A tartalmi hálózat hatalmas, és mivel nehezen felderíthető, ha jól optimalizálod rá a hirdetéseidet, a konkurenciádnak szinte esélye nem lesz azt lemásolni. A keresési hálózaton nagyon könnyű megnézni és lemásolni, amit a konkurencia csinál, viszont a tartalmi hálózaton szinte lehetetlen...

A Google AdWords Szisztéma kurzusra itt tudsz jelentkezni>>

A következő részben további haladó AdWords hirdetési stratégiákat fogok Neked bemutatni!

Az előző részek tartalmából...

Az 1. AdWords videót itt tudod megnézni>>

 

Köszönöm a figyelmedet, és hamarosan
találkozunk a következő részben!

Üdvözlettel,
Gergely